Jord på beina.

Jord på beina.


 

Image

 

 

Ute er det vinter, men inne hos oss er vi godt i gang med forberedelsene til en ny sesong. I dag fikk vi hjem kassene med årets roser. I ukene fremover skal over 5000 barrotsroser pottes inn. Vi får alle våre roser som barrot, og hver enkelt rose pottes inn for hånd i gartneriet. 

 

De står og trekker vann i ca et døgn før de klippes litt ned, og deretter settes over i pottene. Her trykkes jorden forsiktig til rundt røttene, før det dekkes med et tynt lag bark på toppen. Dette gjør vi for å hindre ugress, og fordamping ved vanning gjennom sommeren i drivhuset. Men rosene er ikke spesielt glade i barken i det lange løp, så når de skal plantes hos deg anbefaler vi å børste det av, så det ikke blir med ned i plantehullet. Rosene plantes i store potter i en miks av næringsrik jord, torv, kalk og Osmocote langtidsgjødsel. Det gjør at de får et godt utgangspunkt til vekst og et velutviklet rotsystem før de skal plantes ut. Når rosene er ferdig pottet merkes de og settes sammen på en container med plast over. Så får de bo kjølig og mørkt i den gamle potetkjelleren vår i ca 4 uker. 

 

Når det nærmer seg sesongstart tas rosene opp fra kjelleren og blir flyttet over i drivhuset hvor de står gjennom sesongen. Da har rosene utviklet lyse skudd som er ømfintlige for den sterke vårsola. Derfor er vi nøye med å dusje rosene lett flere ganger daglig de første ukene, frem til rosene har vendt seg til det sterke lyset. Etterhvert som rosene utvikler bladverk blir de overvannet ved hjelp av det samme taksystemet som vi bruker til vårdusjingen. Etter hvert som rosene blir større bruker vi heller dryppslanger til vanningen, da står en liten pinne i hver potte som sakte drypper vann gjennom flere timer som å mette rosejorden med vann. Det er derfor vi er så opptatt av at slangene settes tilbake dersom rosene flyttes på. Mangler en slange i en potte ser man sjelden at rosene ikke har fått vann før det er for sent. Og en rose som har tørket ut, bruker litt tid på å komme til hektene igjen. 

 

Image