Jord på beina

Jord på beina


Ute er det vinter, men inne hos oss er vi godt i gang med forberedelsene til en ny sesong. Denne uken fikk vi hjem kassene med årets roser. I ukene fremover skal over 5000 barrotsroser pottes inn. Vi får alle våre roser som barrot, og hver enkelt rose pottes inn for hånd i gartneriet. 

 

 

De klippes litt ned og settes i potter som fylles med jord. Her trykkes jorden forsiktig til rundt røttene, før det dekkes med et tynt lag bark på toppen. Dette gjør vi for å hindre ugress, og fordamping ved vanning gjennom sommeren i drivhuset. Men rosene er ikke spesielt glade i barken i det lange løp, så når de skal plantes hos deg anbefaler vi å børste det av, så det ikke blir med ned i plantehullet. Rosene plantes i store potter i en miks av næringsrik jord, torv, kalk og langtidsgjødsel. Det gjør at de får et godt utgangspunkt til vekst og et velutviklet rotsystem før de skal plantes ut. Når rosene er ferdig pottet merkes de og vannes godt opp. De settes sammen på en container med plast over, så får de bo kjølig og mørkt i den gamle potetkjelleren vår i frem til våren kommer.

 

Når det nærmer seg sesongstart tas rosene opp fra kjelleren og blir flyttet over i drivhuset hvor de står gjennom sesongen. Da har rosene utviklet lyse skudd som er ømfintlige for den sterke vårsola. Vi dekker rosene med agrylduk for å beskytte rosene i overgangen til nye omgivelser. Vi overdusjer også rosene lett de første ukene, frem til rosene har vendt seg til det sterke lyset. Det er viktig å tenke på at planter som ikke har bladverk knapt bruker vann. Det går derfor flere uker før vi begynner å vanne rosene, men når rosene begynner å utvikle bladverk blir de overvannet ved hjelp av det samme taksystemet som vi bruker til vårdusjingen. Etter hvert som rosene blir større bruker vi heller dryppslanger til vanningen, da står en liten pinne i hver potte som sakte drypper vann gjennom flere timer for å mette rosejorden med vann.