Rosene har kommet

Rosene har kommet


 Roser, blomstenes dronning. Finnes det noe vakrere?! Skjønnhet, duft (hos de fleste), gir blomsterglede fra tidlig sommer til sen høst. Utallige varianter og fargespill. Det er litt av en kabal å sette opp årets rosesortiment, hvordan velge mellom alle disse skjønnhetene? Håper vi har funnet noe som kan friste.

 

 

Skal du plante roser er det noen ting som kan være greit å tenke på. Roser er i hovedsak solelskende (med enkelte unntak). Det vil si at noen klarer seg i halvskygge men de fleste trives best og blomstrer mer dersom de får mye sol i løpet av en dag. De liker også helst å stå lunt, i godt drenert og næringsrik jord. Med litt stell trives de godt i både bedd og krukker. 

 

 

Og med mange varianter å velge mellom er det viktig å tenke rett rose på rett plass. De rosene med aller størst blomster og mest duft, er kanskje ikke de som blomstrer rikest og remonterer raskest. Skal du dekke en skråning kan du bruke en hardfør, lettstelt markdekkende rose. Ønsker du skjerming kan du velge en kraftigvoksende buskrose, eller hva med Lykkefund i et gammelt tre? Dersom du vil pynte opp på balkongen kan du velge en lavere stilk eller klaserose som kan trives i potte med nydelige blomster og sterk duft. Det kan også være fint å samplante roser med andre planter, for eksempel stauder som lavendel. Vakkert, og praktisk da bunndekkende stauder hindrer at jorden under rosene tørker så raskt ut, samtidig som det gir ugresset mindre plass.